Celkový počet zobrazení stránky

nedeľa 12. mája 2013

Torta ku Dňu matiek

pre moju mamku, ako inak :) všetkým ostatným maminám všetko najlepšie k sviatku želám :)

Vyšľaháme 3 bielky s 3 PL cukru, 3 žĺtka s 1/2 PL oleja. Žĺtka vlejeme do pevného snehu z bielkov a ďalej miešame, pridáme 3PL polohrubej múky zmiešanej s 1 ČL kypriaceho prášku. Pečieme v malej tortovej forme (alebo si množstvo prispôsobte) - dno formy vystielam papierom na pečenie, cesto lejem iba do stredu formy, neuhládzam. Pečiem pri teplote cca 175°C, 15-20 minút, treba skúsiť špajdlou, či je korpus prepečený.


Po upečení necháme vychladnúť a prekrojíme na požadovaný počet plátov. V mojom prípade, keďže som robila malú tortičku z troch vajec, tak na dva pláty. Spodný plát som natrela domácim džemom a naň som naniesla orechovú hmotu. Orechovú hmotu som vyrobila v mixéri s nožmi, kde som asi 3 hrste orechov posekala a zmiešala s cca 30g cukru a 3 PL mlieka. Na orechovú hmotu som ukladala polovičky višní, ktoré nám zostali z výroby griotky. Môžu sa použiť aj zavárané višne.

Na maslovú plnku som v studenom mlieku rozmiešala 1PL hladkej a 1 PL polohrubej múky a cca 40 g cukru a uvarila som z neho hustú kašu. Do vychladnutej kaše som vmiešala asi 80 g masla a postrúhanú čokoládu (20 g). Maslovú plnku som navrstvila na višne a tiež som s ňou natrela celú tortu. Tortu som následne ozdobila plátkami domácich sušených fíg, slimákmi z ovocnej kože (podľa šikovnej Pani Kuchárky Čistinky:), hviezdičkami z kandizovaných tmavých čerešní/višní, ktoré som robila podľa receptu http://varecha.pravda.sk/recepty/kandizovane-ceresne/17660-recept.html a plátkami mandlí.




1 komentár:

  1. Saška, prekrásna torta a tiež aj fotky, gratulujem! :-)...si veľmi šikovná!

    OdpovedaťOdstrániť