Originál recept je z knihy Marcela Ihnačáka Radosť variť. Príprava cesta si vyžaduje dlhšiu dobu kysnutia, ale stojí to za to! Prečo inak by som počas dvoch po sebe nasledujúcich víkendov ciabattu podľa tohto receptu piekla v skorých ranných hodinách, cca o 4.00-6.00? No aj preto, že čerstvý, mäkkučký a zároveň chrumkavý "chlebík" je najlepšou voľbou na sobotné raňajky. S maslom, teplým kakaom alebo len tak :))
Takže, aby som nezabudla: najskôr si pripravte kvások zmiešaním:
7g sušeného droždia
300ml vody
100ml mlieka
1ČL cukru
300g hladkej chlebovej múky T650
Kvások necháme na teplejšom mieste "pracovať" cca 20 minút. Následne ho primiesime k zmesi:
1000g hladkej chlebovej múky T650
500ml vody
2PL olivového oleja (od Sandry:)
7g sušeného droždia
7g sušeného droždia
1PL soli.
S cestom sa výborne pracuje, takže ho treba poriadne vymiesiť a nechať vykysnúť, ako autor radí, minimálne 12 hodín (kľudne v chladničke). Aby cesto neobschlo, môžte naň položiť mikroténový sáčok (táto metóda sa mi zatiaľ osvedčila najviac).
Po vykysnutí cesto ešte premiesime, vytvarujeme požadované tvary a necháme ešte podkysnúť, cca hodinu. Ja cesto ukladám do "ošitky" vystlanej klasickou pomúčenou utierkou. Budúce pečivo takto získa pekný tvar a pri pečení nepopraská. Pečiem na suchom plechu pri 230°C, 20-30 minút. Po upečení nechám vychladnúť na mriežke. Po vychladnutí krájame a natierame podľa chuti :)
Tip na servírovanie:) s tuniakovou nátierkou a domácou rukolou. |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára